Destrukce českého školství už ohrožuje základy demokracie

24. 04. 2018 9:00:00
Destrukce našeho školství zahájená ministryní Buzkovou a akcelerovaná za ministryně Valachové už hrozí nejen ztrátou konkurence České republiky. Podrývá i samotné základy demokracie u nás.

Úpadek českého školství je již snadno pozorovatelný i měřitelný. Ve srovnávacích testech se naši žáci propadají, mají s postupujícím časem stále méně znalostí. A jde nejen o absolutní propad měřitelných znalostí a o zaostávání za světem. Jde i o rozevírání nůžek mezi českými žáky i mezi školami. Zvyšuje se rozdíl mezi třetinou nejhorších a třetinou nejlepších žáků, zvyšuje se rozdíl mezi třetinou nejhorších a třetinou nejlepších škol. A to je tragédie!

Již od dob Národního obrození stál úspěch národa českého na základním školství. Za to, že jsme byli za Rakouska – Uherska nejvyspělejší částí monarchie, i za to, že jsme za první republiky patřily mezi 10 nejvyspělejších zemí na světě, vděčíme minulým generacím ředitelů a učitelů základních škol. A jim také patří náš vděk za to, že jsme byli před pučem v únoru 1948 tak vysoko, že jsme padali sice stejně rychle, ale z větší výšky, takže i po čtyřiceti letech socialismu jsme na tom byli lépe než jiní.

U nás v minulosti dostal kvalitní základní vzdělání každý. Z hlediska státu a jeho stability není podstatné, jaké vzdělání má hrstka vyvolených, podstatná je kvalita základu střední třídy. Zrychlující se úpadek našeho regionálního školství však tento náš náskok pozvolna likviduje. A po destrukci základního školství teď přichází na řadu i předškolní vzdělávání.

To už je ale přímé ohrožení základů demokracie. Podstatou kapitalismu a demokracie je totiž možnost sociálního vzestupu lidí. Možnost zlepšit si vlastní pílí svůj osud, nebýt uzavřen od narození v nějaké „nižší kastě“.

Aby lidé demokracii věřili, musí vidět, že funguje. Musí vidět kladné příklady úspěchu. Každý musí ve svém okolí vidět „nějakého toho Honzu, co začínal se mnou u lopaty, ale už má malou firmičku a koupil si nové velké auto“. Nebo nějakou tu „Růženu, co začínala se mnou v prádelně, ale už má farmu na bylinky a loni byla v Karibiku“. Ale to není bez kvalitního základního vzdělání možné.

Tak zasáhněme, dokud je to ještě možné. Téma postupné destrukce českého školství se totiž dá vysvětlit třeba i takto: „Elitám a milionářům z neziskovek už nestačí, co mají. Chtějí se do budoucna pojistit i proti možné konkurenci od vašich dětí. Proto jim likvidují vzdělání, zatímco sami posílají své děti (ministryně Buzková, předseda ČSSD Gross, předseda ČSSD Paroubek) na luxusní soukromé školy, na které vy nebudete mít peníze, ani kdybyste se udřeli. Oni chtějí, abyste byli v exekuci vy a jednou i vaše děti. Proto jim likvidují budoucnost. Je to záměr.“

Nemá smysl stále diskutovat na sociálních sítích o pohnutkách Okamurových voličů. Lidé mají ke své volbě nějaký důvod. Pokud bude možné jen z místa bydliště matky v době narození a adresy školy dítěte ve věku 12 let určit, že v budoucnu nedopadne nijak dobře, není se jim čemu divit. V horizontu 10 až 15 let nás pak čeká velký problém.

Zastavit úpadek českého školství je mnohonásobně důležitější, než kdo bude zítra ve vládě nebo nějaký otrávený ruský agent-přeběhlík. Tady jde o mnohem víc.

Autor: Jaroslav Míth | úterý 24.4.2018 9:00 | karma článku: 38.38 | přečteno: 1661x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 14.39 | Přečteno: 120 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.39 | Přečteno: 274 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.30 | Přečteno: 2728 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.44 | Přečteno: 138 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.24 | Přečteno: 423 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1223

Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...