Proč zrovna Halík a Pehe nahrávají Zemanovi?

V USA existuje jeden nepěkný způsob politického podnikání zvaný „rat fucking“. Mám pocit, že se již rozšířil i k nám.

Toto podnikání vypadá následovně. Nějací vykukové se napřed zúčastní všech možných předvolebních akcí, primárních voleb, mítinků, setkání politiků a kandidátů s občany s cílem přiblížit se různým politikům a vyfotit se s nimi. Nejde o nic těžkého, politici v kampani hýří úsměvy, podávají si ruku s kdekým.

Následně si založí, nebo již dávno měli založenou, mrtvou schránku, pro nějakou naprosto marginální a bezvýznamnou organizaci, zato hodně nevábného jména. Například pobočku Ku-klux-klanu nebo místní buňku komunistické strany. Poté diskrétně přes několik prostředníků nabídnou jednomu z kandidátů, že za patřičný peníz začnou s velkým humbukem veřejně vyslovovat podporu jeho protikandidátovi.

Ten protikandidát o jejich existenci pochopitelně nemá ani tušení, o jejich podporu vůbec nestojí. Ale mediální nepříjemnost je na světě, média mají rády skandály, protikandidátovi to vyhovuje, navíc jsou tu ty fotografie.

Často si kladu otázku, zda na nějakou podobnou činnost nemají živnostenský list někteří z našich „morálních věrozvěstů“ typu Jiří Pehe nebo Tomáš Halík.

Pokud zrovna oni dva veřejně a hlasitě varují před volbou Miloše Zemana (například Tomáš Halík v Expresu z 8.1. 2018), tak nic lepšího si nemůže Zeman přát. Jejich způsob podpory protikandidátům vydá za všechny prozemanovské billboardy.

Autor: Jaroslav Míth | pátek 12.1.2018 9:00 | karma článku: 31,75 | přečteno: 1179x