Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

souhlasím s komentářem pana Tichého -nadužívání anglicismů deformuje náš jazyk mnohem více-nemluvě o tom, že si hol sami očividně nevážíme když za blogera

roku volíme lidi píšící stylem :Myluju Ameryku

0 0
možnosti
JT

J49i50r10i 81T28i65c80h97y

12. 6. 2018 16:09

Nejhorsi nebezpeci hrozi od pronikani anglickych zpotvorenin. Za tech zhruba ctyricet let od "revoluce" je to horsi, nez germanizace pres vice, nez tri sta let. Germanismu jsme se zbavili (az snad na to koukat a furt), ale vymena ceskych vyrazu za ty ranveje, majority, gendery (musim pokracovat?) se stale zhorsuje.

1 0
možnosti

Je třeba rozlišovat mezi zbytečným používáním cizích slov na místě domácích, a rozšiřováním slovní zásoby o přejatá slova používaná ve specializovaném významu. Například bylo by nesmyslné říkat každému domečku "Häuslein", ale je praktické označovat typ domečku sloužící určitému účelu tímto slovem ve zdomácnělém tvaru "hajzl".

Kromě věcného významu může být přejaté slovo použito k rozlišení citového podtextu; srovnejme třeba výrazy "tatínek" - "otec" - "fotr". Je to věcně totéž, ale není to totéž.

Jako nelze beze ztráty významu nahradit přejaté slovo "sovět" domácím "rada", stejně tak ani "gender" není totéž co pohlaví.

Ostatně často volbou jednoho ze zdánlivých synonym lze jednoduše vyjádřit svůj postoj. Například stačí správně zvolit mezi slova "odsun" a "vyhnání" a už není třeba dodávat, zda jsem pro nebo proti. Podobně "ta Brusel" versus "ten Brusel".

1 0
možnosti
PB

P97e74t79r 78B49u20r46i97a60n

12. 6. 2018 15:35

Ale hrozí, pane autore, náš jazyk už je infikován morem!

Různé sociální znevýhodnění, vyloučené lokality a obchodníci s chudobou...to jsou co za slovní paskvily?

Onehdá jsem dokonce četl vážně myšlenou bramboračku že: ubytovny na sebe přitahují kriminální delikty, ničení občanského vybavení a dělání nepořádku. A to prosím pěkně vydala státní Agentura pro sociální inkluzi, tedy blábol placený z našich daní.

Přečtěte si, prosím, můj blog na stejné téma:

https://petrpetrburian.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=623653

Jinak karma.

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1226x
Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Seznam rubrik