Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Učit se, učit se, učit se, pane autore.

Neřekl to sice Marx, ale tím spíš pro Vás platí dvoj, ne-li trojnásob.

0 2
možnosti

Co přesně se má učit? Marxův Kapitál?

2 0
možnosti

J27a25n 55R61á80ž

15. 5. 2018 12:47

Pro pochopení základu toho, proč zůstává Marx idolem komunistů, anarchistů i eurosocialistů, je dobré si prostudovat, nejenom zběžně přečíst, jeho "Komunistický manifest". Tam je hezky vysvětleno, proč lze považovat "národ", "manželství", "soukromé vlastnictví" i "vlastenectví" za pojmy, které brzdí vývoj. A tak se nebudeme divit co slyšíme hovořit na tato témata od Junckera, Schulze, Merkelové a dalších věroszvěstů neomarxismu.

Autentický text lze najít zde: http://old.kscm.cz/knihovna/knihy-klasiku/manifest-komunisticke-strany

3 0
možnosti

Wikipedia: Józef Maria Bocheński byl přesvědčen, že marxismus není ve skutečnosti žádnou vědeckou teorií. A to proto, že: 1. Neopírá se o zkušenosti a fakta, ale o arbitrárně a dopředu určená dogmata; 2. Není logicky uspořádaným a vnitřně soudržným systémem myšlení, vyznačuje se řadou rozporů a jakýmsi svérázným intelektuálním zmatkem či nepořádkem; 3. Odmítá veškerou kritiku, odmítá podrobit se empirické verifikaci a logickému posouzení, jelikož sám sobě přiznává hodnoty pravdivosti, věčnosti a neměnnosti. Bocheński si povšiml, že komunistická filosofie se opírá o neomylné ‚klasiky‘, skládá se povětšinou z komentářů k nim, je krajně dogmatická a ohání se pravověrností. Dle něj je komunismus ve své teorii a praxi přímo neuvěřitelným zjednodušením všeho.[46] Dle Giovanniho Sartoriho byla Marxova spasitelská mise libertariánská, nikoliv rovnostářská, Marx předložil kontra-ideál ve vztahu k rovnostářství, který byl ideálem libertarianismu v jeho krajní a millenaristické podobě.[47]

1 0
možnosti
Foto

Hitler četl Marxe a zaujal jeho názor na Židy a z toho čerpal svoji nenávist k Židům, kterou sepsal ve svém pamfletu ! Můj boj. Mrax psal o Židech takto :Jejich modlou je Mamon, k němu se modlí nejen ústy, nýbrž všemi silami těla a mysli. Země není v jejich očích nic jiného než bursa, a jsou přesvědčeni, že jejich jediným posláním zde na zemi je zbohatnout víc než jejich sousedé. Čachr opanoval všechny jejich myšlenky a čachrovat hned s tím hned s oním je pro ně jediným osvěžením. Na cestách nosí, abychom tak řekli, svůj krám nebo svou kancelář na zádech a nemluví o ničem jiném než o úrocích a o zisku. Zanechají-li na okamžik vlastních obchodů, pak jen proto, aby vyčenichali, jaké obchody dělají druzí."............Jakmile se společnosti podaří zrušit empirickou podstatu židovství, čachr a jeho předpoklady, je žid znemožněn, protože jeho vědomí už nemá předmět, protože subjektivní základ židovství, praktická potřeba, se zlidští, protože se zruší konflikt mezi individuálně smyslovou a druhovou existencí člověka."Napsal K. Marx na podzim roku 1843. Poprvé otištěno v časopise "Deutsch-Französische Jahrbücher" 1844.

3 1
možnosti

J27a78n 50R44á56ž

15. 5. 2018 12:57

Možná jeho nenávist k Židům byl i důsledek zmatků provázejících jeho dětství: Jeho děd byl židovský rabín, otec konvertoval k luteránství a on sám byl v šesti letech pokřtěn.

Nebo u něj vzbuzovalo závist, že sám byl ekonomicky zcela neúspěšný a Židé jsou většinově ekonomicky úspěšní?

3 0
možnosti

Marx byl prorok scientismu a ateismu, - když se k němu někdo hlásí, zřejmě se mu tyto myšlenkové směry zamlouvají. Mohli bychom sem zařadit i darwinismus - vždyť Marxova teorie, že pokroková třída vítězí a ostatní musí ustoupit či být zničeny, to zní velmi darwinisticky. A nakonec - v komusnimu, který je vědecky nutný a zákonitý! - celé lidstvo bude rovnostářské, ateistické, vědecké, materialistické. Takové jsou Marxovy a Engelsovy Zářné Zítřky. - Takhle stručně řečeno se mi jeví Marx a marxismus - což je vlastně z Marxe odvozená tresť ideologie, politiky.

3 1
možnosti
Foto

Kde jste při bedlivé četbě Spisů KMBE přišel na toto: "celé lidstvo bude rovnostářské, ateistické, vědecké, materialistické". Oni přece odmítli o zářných zítřcích se jakkoliv vyslovit.

0 0
možnosti

Odkud přesně čerpáte onen Marxův výrok, že "celé třídy a rasy musí zahynout v revoluční bouři"? Nekritizuju, nekomentuju, pouze mě zajímá kontext, v kterém to Marx napsal (pokud to napsal). Díky.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem skládal maturitu a dostal jsem otázku co jsou třídy podle MARXE a tam tohle je. Podle něj jsou třídy antagonistické skupiny z nichž zvítězí dělnická třída a ostatní třídy budou smeteny.

2 0
možnosti
Foto

Tady bych zase připomněl, že bychom nejprve měli vyjmout břevno z oka našeho. Zlý neomarxista Junkers nám vyzdvihl Marxe. Musí to být silák, tak těžkou sochu dokáže uzdvihnout! My tu máme sochu Koněva, Tondy v Zákolanech, presidentem je bývalý člen KSČ, o demisním premiéru nemluvě, KSČ(M) se cpe do vlády (Ondráček a spol), mezi zakládajícími členy ODS byla dobrá polovina převlečených komančů. A ti se zmocnili v podivné privatizaci různých klíčových podniků (a jek některé dopadly).

KSČ(M) se stále nedokázala vyrovnat s vlastní zločinnou minulostí - a ani to udělat nehodlá, jak patrno. A do EP posíláme pěkné kousky - Ransdorf (RIP), s. Konečná (viz blog o cenzuře) atd.

Ale to vše je OK. Junkers pokecá o fousatém bezďákovi a pomatenci, a má to být jeho pád. A u nás? Kdyby měli po podobných "akcích" se odporoučet na smetiště dějin naši čelní představitelé, tak už ani nemáme vládu ani parlament. Pan president padá na kolena před čínským komančem, prozrazuje různé citlivé informace, podkuřuje kdejakému Volďkovi - ale nic.

Jenže lépe je odvést pozornost k jakési šaškárně v Německu, aby se lid měl na koho hněvat a nemusel si všímat toho, co se děje doma. :-(

2 1
možnosti

S pomníky je furt nějaký problém ! Staví se a boří. I ministerští psi se na něj staví a s neznámým vojínem pak tvoří pěknou malebnost. Nebořme ty staré - dejme tam tabulku - Takoví jsme byli ! U stavby nových, pak zvážit - To udělali soudruzi z Číny a tak do sochy Káji Marxe investovali. Režim potřebuje pořád nějaké božstva ... :-)

2 0
možnosti
Foto

Marx má ke zločinům komunismu asi stejný vztah jako Jean-Jacques Rousseau ke zločinům francouzské revoluce a také má asi sem tam nějakou sochu, například v Ženevě.

1 8
možnosti

Čili zcela jasný a silný vztah

1 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1226x
Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Seznam rubrik