Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

"Po ustanoveni rakousko-uherskeho dualizmu a potlaceni ceskych aspiraci na rovnopravne postaveni Cechu s Nemci v monarchii". Tuto udalost popisuje Ferdinand Seibt ve sve knize "Nemecko a Cesi" takto:

Cisar v podstate souhlasil s pozadavek skupiny poslancu ceskeho zemskeho snemu o korunovaci a zmeny dualizmu v trializmus. Zaroven zadal aby byla podana forma v jake bude ceske kralovstvi existovat. Cesi pozadovali system "vetsina- mensina", Nemci system naprosteho spolurozhodovani, rovneho partnerstvi, nechteli byt mensinou. Shody nedosahli, cisaruv pozadavek nikdy nebyl zodpovezen. Tolik Ferdinand Seibt. Tedy cesky pozadavek nebyl Nemci odmitnut uz z principu, ale pro neschopnost shodnuti se.

Poslancu zemskych snemu slezkeho a moravskeho se na nic neptali. Moravane po neuspechu tohoto a protoze nebyli ve svych pozadavcich tak militantni jako Cesi dosahli dohody vlastni. Dohody mezi Moravany a Mahrer, uzavreli samostatnou dohodu v r.1904 nazvanou Moravske Vyrovnani-Mahrishe Ausgleich". Ta fungovala tak, ze ctyri dalsi zeme monarchie se rozhodly nasledovat, bohuzel do roku 1914 to stihla jen Bukovina. Vubec bych se nezlobil kdyby to takto zustalo pondnes.

Tedy nejen Nemci, i Cesi nesou svuj dil zodpovednosti za nezdar v roce 1867.

0 0
možnosti
VV

Ona je na zapade nejaka krize?

0 0
možnosti
SB

S obsahem článku sice stoprocentně souhlasím, ale nechápu, jak se jeho obsah slučuje s osobou jeho autora.

Kdysi dávno, před nějakými deset nebo patnácti lety to byla právě tak jeho ODS, která zcela správně prosazovala orientaci na Západ, ale odmítala hysterii, s kterou tady bylo idealizováno vše západní. Za tuto hysterii mohl Václav Havel a různé ty Unie svobody, TOPky atd.

Od té doby se změnilo jenom to, že Václav Havel už naši politickou scénu přímo osobně neovlivňuje, ale jeho následovníci se ani trochu nezměnili. A autorova ODS se s nimi spojuje v tzv. Demokratický blok. Autorova strana už dávno není tou výspou realistického pohledu na Západ jako na sice nejlepší možnou alternativu, která však také má své chyby jako všechno na tomto světě a o které si nelze dělat iluze jako o neposkvrněném ideálu.

Autorův zcela realistický pohled na současnou situaci je v kontrastu s jeho současnou politickou aktivitou v bohužel již eurohujerské ODS:

3 0
možnosti
Foto

Také stoprocentně souhlasím, ale dodávám, že je v našem bytostném zájmu existence silného, fungujícího Ruska, na jehož území nebude hrozit nebezpečí občanských válek. A kterému bych nabízel vstup do EU a NATO, čímž by se vyřešily všechny potíže s národnostními menšinami.

Lepší Rusko uvnitř hradeb než Turecko.

0 0
možnosti
JB

J96i79r44i 29B15o50r

16. 5. 2018 9:11

Pro vás karma.R^ Bohužel kanárek v dole chcípne první.

0 0
možnosti
Foto

Já si myslím, že my Češi fandíme "mediálně slabším", tedy proti oficiální propagandě.

1 0
možnosti
JZ

Pane Jiri, temi Cechy nyslite obcany majici ceskou statni prislusnost a nebo jenom ceske statni prislusniky ceske narodnosti?

0 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1226x
Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Seznam rubrik