Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Celkem povedená analogie. Na tu scénu se dobře pamatuju. Hillary před rokem v amerických volbách nazvala své oponenty "deplorables" (zhruba "ubožáci") a myslím, že se jí to docela vymstilo. Inu, pýcha předchází pád.

Na světě byli odjakživa lidi, kterým to pálilo rychleji a pak ti, kterým to zapalovalo trochu pomaleji. Ale takovou míru povýšenosti ze strany těch prvních jako v posledních letech jsem ještě nezažil. A při tom bez těch "prostých rolníků" by často ani neměli co do těch svých vymáchaných úst dát.

0 0
možnosti
JH

Skvěle vystiženo! Jenže elita se od "elity" liší právě tím, že povýšeně nemoralizuje, aby si utvrdila pocit vyjímečnosti. Což "elita" nikdy nepochopí, ani to, proč je posléze k smíchu.

3 0
možnosti
Foto

... to je přece tak fajn, vytrhnout scénu, soustředit se na gró příběhu... časově ohraničené pomoci. Ani pan Zeman by nemohl být jen a jen s vesničany. On, který potřebuje posluchače, který - možná ano, možná už ne - potřebuje trochu sofistikovanější debatu, je na tom přesně tak jako hrdinové filmu... přijít a pak ale zase odejít. A to je velký rozdíl. A k elitám velmi cíleně osobně, když jde o podstatné věci života, vzhlížejí i ti obyčejnější a nestudovaní. Mimochodem, v určitém - poškrabaném slova smyslu, je elitou i MZ... asi nechcete tvrdit, že ne...Elit je třeba.

1 1
možnosti
Foto

pozn: kdyby mu stačilo být jen a jen s vesničany, do politiky se nikdy nevrátil.

1 1
možnosti
EH

Obyčejný člověk opravdu není žádná hrdinská a noblesní existence. Nebývá chytrý a bohatý, má své strachy a neřesti. Jenže okopáváním od lidí jako Pehe (či vědců, co podepsali tu Výzvu) se za nos nechytnou. Budou se právem cítit uraženi, protože většina dává státu, co umí a taky něco vyžaduje nazpět. A Pehe, který se nechá nosit na jejich ekonomických bedrech, říká, že si to nezaslouží.

10 0
možnosti
BM

A pamatujete si také na vtip který vyprávěl tomu stařešinovi Steve McQeen? O člověku jak padal z mrakodrapu a co říkal? Hodí se přesně do dnešní doby.

7 0
možnosti
Foto

Když kritizujeme jiné, není možné, že i vy (i já) jsme v pozici těch malých kluků? Chtěl byste od Zemana, aby vás ohnul přes jeho bolavé koleno? A cítíte v něm svou morální autoritu?

Pan Pehe popisuje naší současnost a ty jeho postřehy jsou bohužel smutně pravdivé. Pokud budete zavírat oči, ona ta mizérie sama od sebe nezmizí.

3 3
možnosti
JH

Vaše přirovnání v prvním odstavci je od věci. Pokud vím, tak veřejnost nevykřikuje hrdinská odsouzení kohokoliv. A Pehe,ten by akorát byl hrozně rád morálním guru a štve ho, že je brán spíše jako figurka. Takže přitvrzuje.

2 0
možnosti
LM

L53e39n92k55a 82M68e14y

16. 1. 2018 10:00

Karma. I když musím říct, že ODS se přiřadilo právě mezi ty ochránce lásky a pravdy. Nad tím, co v poslední době prohlašuje pan Fiala a paní Němcová musím jen kroutit hlavou. Prosazovat odstranění Zemana a Babiše jako jeden z hlavních cílů ODS se mi zdá naprosto mimo. Je to velká škoda, ODS dnes mohla být na místě Okamury.

5 2
možnosti

Inu to víte - ODSI má "státnický" program.

2 0
možnosti
Foto

Dal jsem Vám karmu, ale to "jeden z mála dobrých filmů za normalizace" se mi nezdá. Byl totiž natočen v roce 1960 a my ho viděli někdy během průmyslovky (1963-1967).

A také za "normalizace" k nám přišlo vícero dobrých amerických filmů. Možná víc, než teď.

2 1
možnosti

tento článek není filmovou recenzí, jestli jste si nevšim ́

2 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1226x
Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Seznam rubrik