Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

"To teprve kapitalismus vyvedl stovky milionů lidí z bídy," ale zase stovky milionů lidí uvrhl do bídy.

"cesta vzhůru není uzavřena feudálně stavovskou nebo cechovní bariérou,"samozřejmě ta cesta je stále více uzavřena oborovými bariérami a všemocnými i mezinárodními monopoly.

Čína má svůj chytrý komunismus. Nezabývá se řízením, ale podporou malých i středních obchodníků a producentů, kde se využívají běžné tržní vztahy, ale nechává si pod svým dohledem strategické a velké podniky, které jsou páteří čínské ekonomiky. S takovým systémem se těžko soutěží.

Samozřejmě podstata kapitalistického systému je nekonečná rvačka s konkurencí o práci, o peníze, o majetek, o zakázky, o dotace, o zákazníky,

o úspěch i o moc a z druhé strany také o vlastní existenci.

To přináší rychlý rozvoj i slušnou úroveň pro většinu občanů, ale i stoupající nerovnost mezi občany a stálé ohrožení hospodářskými cykly.

Za to upozornění na tři formy ohrožení kapitalismu, samozřejmě karma.

0 0
možnosti
Foto

Povedený článek. Já bych ještě dodal, že kapitalismus podrývají i centrální banky. Kapitál je něco, co si producent odloží na pozdější spotřebu či investici. Bohužel vytrvalé tištění peněz (elektronicky) zcela zdeformovalo pojem "bohatství". Viz:

http://www.telegraph.co.uk/news/2016/08/24/rock-bottom-interest-rates-are-tearing-up-britains-steady-invest/

Bank of Japan už zašla tak daleko, že za "peníze ze vzduchu" nakupuje nejen dluhopisy, ale i akcie a tím de facto plíživě znárodňuje ekonomiku. Adam Smith se musí obracet v hrobě...

0 0
možnosti
DR

To máte tak. Po 2. sv. válce existovaly zjednošeně řečeno 2 velké bloky. Ten kapitalistický a socialistický. Ten socialistický oslovil i mnoho lidí na západě. Vzpoměňme francouzské, řecké a italské komunisty. To nebyly marginální strany. Kapilismus se tedy snažil být k lidem přívětivější. Zvyšovaly se platy na úkor zisků firem. Opravdu nikdo nestál o další socialistické revoluce. S pádem socialistického bloku tato hrozba padla. Nic nenutí firmy zvyšovat mzdy na úkor zisku. Pokud nejsou v zemi silné odbory, které by to prosadily. Třeba u nás.

3 0
možnosti
Foto

Stát žije z těch co jsou tak zvaně bohatí. To jsou oni, kteří udržují při životě vládu, represivní orgány. Jsou to oni, kteří živí tý, co nedělají. Z jejich daní žije stát a oni jsou ti, co dávají lidem práci a posouvají pokrok. Čím ví bohatých má stát, tím víc je stát bohatý.

1 0
možnosti
VD

To, co uvádíte může platit, ale jen za určitých předpokladů, které naplnit zřejmě není jen tak jednoduché.

Souvisí si to s vnímáním role a účelu státu. Roli státu si poněkud idealizujeme a máme od něj nereálná očekávání, že "bude plnit roli Pána Boha", všem přejícího, spravedlivého, a proto i to, co od něj přichází by mělo být stejně tak dobré.

Jenže stát je produktem člověka a tedy ztělesňuje všechny jeho vlastnosti. Jelikož je největším prostředkem a nástrojem moci a bohatství, tak nevynikají vlastnosti zrovna ty nejlepší - je "organizovaný násilím" (jak praví klasik) ve prospěch jen někoho, kdo jej ovládá.

Největším nástrojem regulace - regulátorem (po přírodních zákonech) je právě stát - náš právní stát, bohužel bez jakékoliv "bohorovné spravedlnosti". Kdo stát ovládá, ten si také regulátory, a tedy podobu právního státu, dělá a natáčí ve svůj prospěch. Takže potom jsou takové "úlety", jak uvádíte - solární business, řepka, zhasnuto, ... a jiné.

S odezníváním feudalismu a příchodem kapitalismu odumíral absolutismus - monokracie a docházelo k širšímu rozložení moci - dnes to idealisticky nazýváme demokracie. Dokonce tvrdíme, že demokracii máme, což tak úplně není pravda, ta demokracie má stále nějaký přívlastek, čím je stále nějak modifikovaná a ve prospěch jen někoho, takže ve skutečnosti máme vždy jen nějakou oligarchii (ovládání moci určitou skupinou).

Kapitalismus se tak jeví jen jako charakteristické označení určité fáze zákonitého společenského vývoje, které dnes pomalu přechází v něco dalšího nové, pro co hledáme odpovídající název.

Hledáním lepších zítřků je zřejmě stálé omezování přímého vlivu zájmových skupin na stát (privatizace státu), zespolečenštění jeho role a účelu pro další zvyšování svobody jednotlivce (jak jste popsal, že to proběhlo mezi feudalismem a kapitalismem). Jenže tento proces se jeví neskutečně křehký a lehce zneužitelný zase ve prospěch jen někoho. A pod heslem: "V zájmu civilizace" se dělá ten největší business na světě.

2 1
možnosti
Foto

Kapitalismu a fedualismus je nový pojem. Tehdy lidé nevěděli, že žijí ve fedualismu. Jednalo se o tržní hospoidářství, které se vyvíjí od doby, co člověk provedl první směnu. Stejně tak, lidé si neřekli, končíme s feudalismem a jdeme do kapitalismu. I v současné době se stále jedná o tržní hospodářství a každá snaha jej změnit končí krachem. Viz u nás socialismus. Jinak kapitalimus je hnalivé označení pro tržní hospodářství.

2 0
možnosti
Foto

Rád bych vám dal karmu, ale ty konce, ty konce....

1 0
možnosti
  • Počet článků 129
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1226x
Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Seznam rubrik