Mazání příspěvků na Facebooku je jen špička ledovce

16. 10. 2018 9:00:00
Moderní technologie jsou jako oheň. Dobře slouží, ale špatně vládnou. Navíc nebyly v době tvorby Ústavy ČR s vymezením našich občanských práv vůbec známé. Co teď s tím?

Naše základní občanská práva a povinnosti v kyberprostoru bychom si proto měli dopředu znovu definovat. Ať ale vzniknou demokratickou, veřejností kontrolovanou cestou, a ne nějakou pokoutní dohodou „velkých kluků“ se státem.

Internet a kyberprostor býval tradičně považován za doménu svobody. Svět se však změnil. Nejde jen o to, že do kyberprostoru pronikl i organizovaný zločin a terorismus, ale také velký obchod s osobními daty, cílená reklama, politický marketing i snahy o názorové usměrňování.

Viditelným se stalo různé mazání a blokování na Facebooku a avizovaný pokus Václava Klause mladšího omezit toto mazání zákonem jen na názory konfliktní s naší Ústavou.

Co se vlastně stalo? Facebook je soukromá firma, nikoli však přiznané názorové, editované médium. Jako názorové médium se sám Facebook nedefinuje (už i jen proto, že by musel platit za autorská práva sdílených děl). Tvrdí o sobě, že je názorově neutrální sociální médium. A má skoro monopolní postavení mezi sociálními sítěmi. S tím mazáním a blokováním na Facebooku je to ale tak, že kromě pornografie, výzvám k terorismu apod. blokuje i černý humor, různé recesisty a politické názory řekněme od středu doprava.

Jasně, Facebook je soukromá firma. Proto i v diskusi dominoval názor, že si může mazat, co chce. Opravdu to platí tak docela? V naší Ústavě máme například zakotvené uchování tajnosti u přepravovaných zpráv poštou, telegrafem nebo jiným zařízením. Takže ani soukromý telefonní operátor nesmí tyto zprávy (hovory) odposlouchávat a pak třeba odpojit telefon, protože se mu jejich obsah nelíbí. Je to tak. Naše Ústava je více než nějaké vnitropodnikové předpisy soukromého telefonního giganta.

A ještě něco. Facebook ve svém mazání a blokování příspěvků prosazuje řekněme levicový liberalismus. To je pořád demokratický směr. Ale nějakého toho SW giganta přece zítra může koupit třeba čínský státní podnik, ruský oligarcha nebo katarský fond. To pak vážně přistoupíme s odkazem na soukromé vlastnictví na to, že pravidla diskuse v kyberprostoru u nás bude určovat čínská komunistická vláda, kamarád Vladimira Putina nebo právo šaría?

A proč považuji Facebook pouze za vrchol ledovce? Jsou zde i další SW produkty. Třeba operační systémy, textové editory, ovladače periferií, vyhledávače. A i tyto produkty jsou soukromé, de facto si kupujeme jen licenci, tedy právo tyto soukromé programy používat. Je

technicky možné, aby třeba textový editor rozeznal, že občan napsal něco kritického k vládě (naší, ruské, saúdské), systém to nahlásí policii a automaticky zablokuje počítač.

Stanovme si tedy dopředu meze práv a svobod v kyberprostoru. Abychom se jednou místo v estonském digitálním ráji neocitli v čínském digitálním pekle. Pekle s miliony propojených kamer, digitálním sledováním chování každého jedince a přidělováním a odebíráním sociálních kreditů.

A trvejme na transparentních přípravách, projednávání a schvalování předpisů a zákonů. Nenechme si vnutit pokoutní dohody mezi technologickými giganty a vládami.

Autor: Jaroslav Míth | úterý 16.10.2018 9:00 | karma článku: 34.35 | přečteno: 1629x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 31.49 | Přečteno: 480 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.52 | Přečteno: 288 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 42.62 | Přečteno: 2887 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.45 | Přečteno: 139 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1223

Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...