Začal plíživý novodobý Vítězný Únor 2018?

13. 03. 2018 9:00:00
Máme za sebou 70. výročí od komunistického převratu. Na první pohled se zdá, že nyní už není nic takového možné. Chyba lávky. Dnešní ukrajování svobody je hodně nebezpečné.

Chtělo by se říci. Jsme přece členy Evropské unie a NATO a dnešní komunisté zdaleka nemají takové postavení. Pokud se však podíváme pečlivěji, tak zjistíme, že jako svobodní lidé stále nemáme žádnou „definitivu“. Dnešní ukrajování svobody probíhá plíživě a o to nebezpečněji.

Nejde o silový a okamžitý proces, který se odehraje v jednom okamžiku na Václavském náměstí, po kterém budou pochodovat příslušníci novodobých lidových milicí. Kdyby se to událo tímto způsobem, bylo by to vlastně jednoduché a snadno rozpoznatelné pro každého. Ta největší zrada spočívá v tom, že dnes přicházíme o svobodu a demokracii v podstatě nepozorovaně.

Současní uzurpátoři se od svých násilnických předchůdců v mnohém poučili. Z koláče svobody ukrajují s úsměvem na rtech a na první pohled se vlastně nijak neliší od ostatních. Podobně jako v únoru 1948, také dnes je značná část veřejnosti pasivní nebo dokonce masově podporuje nynější likvidátory svobody. Buď si rizika a nebezpečí vůbec neuvědomuje, anebo je bagatelizuje a odvolává se na naše členství ve výše zmíněných bezpečnostních a ekonomických paktech.

Jenže Evropská unie a NATO tady nejsou od toho, aby za nás vytahovali horké kaštany z ohně. Nahlas pojmenovat omezování občanských svobod, privatizaci státu, pokusy o ovládnutí silových složek, destrukci parlamentní demokracie a neustále regulace a zákazy, činěné údajně pro „naše dobro“, musíme jedině my sami. A to ve svobodných volbách, dokud ještě svobodné jsou. A dříve, než se podaří pokřivit Ústavou definovanou parlamentní demokracii. Jenom o nich hovořit již zdaleka nestačí. Jednoho rána se totiž můžeme probudit do nové totality.

A jak jsem již uvedl, vůbec nemusí jít o situaci, kdy budou po ulicích pochodovat ozbrojené brigády se zbraní v ruce a lidové soudy budou odsuzovat odpůrce totalitního režimu k hrdelním trestům. Budoucí totalita může mít mnoho tváří a podob. Obávám se, že její prvopočátky se u nás již objevily. Ještě je ale stále čas hrozící požár uhasit. Čím dříve to bude, tím menší budou vzniklé ztráty.

Autor: Jaroslav Míth | úterý 13.3.2018 9:00 | karma článku: 28.99 | přečteno: 1258x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 7.66 | Přečteno: 190 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.09 | Přečteno: 2289 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.37 | Přečteno: 134 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.22 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1223

Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...