Propagandista Putin je jen další nastrčený „bílý pes“

27. 06. 2017 9:00:00
Aby bylo jasno, vůbec nepochybuji, že Rusko vedené Putinem je naším konkurentem. Přesto je nám strkán před nos jen jako „bílý pes“.

Nepochybuji o tom, že Rusko, ostatně jako každý stát či mezinárodní organizace, má svou propagandu a své zájmy. A tady je základ mého přesvědčení, že se necháváme docela dost oblbovat pouhým nastrčeným „bílým psem.“

Historicky vznikl pojem „bílý pes“ na jedné architektonické soutěži. Psal jsem o tom v jednom z mých nedávných textů. Autor prostorově naddimenzované stavby namaloval do popředí bílého psa. Hodnotící komise byla tímto psem na architektonickém návrhu natolik zaujata, že svou pozornost soustředila jen na tento rušivý prvek. Zcela přehlédla podstatné vady projektu a dala závěrečné doporučení: „Schváleno, jen odstranit toho bílého psa“.

Již více než dva roky je veřejný prostor plný pojmu ruská propaganda. Podle novinářů je všudypřítomná, rafinovaná, zákeřná, nebezpečná, volby ovlivňující, volby rozhodující... Veřejné instituce bohatě dotují různé neziskovky bojující proti ruské propagandě, ministerstvo vnitra zřizuje „odbor pravdy“, s ruskou propagandou bojujeme skoro jako svazáci v padesátých letech s „americkým broukem“ mandelinkou bramborovou.

Znovu však upozorňuji! Já vůbec nepochybuji, že ruská propaganda zde je.

Ale čím se tak liší od ostatních? A proč se jí bojíme a hystericky s ní bojujeme? Je to v její formě? Má snad nějakou super grafiku, chytlavé melodie? Objevil snad Putin nějaký zázračný marketingový prostředek, který dosud nezná Apple, McDonald ani Coca Cola? Vynalezl snad nějaký postup západním spin doktorům dosud neznámý? Ne, v tom to není.

Je to snad v jejím množství? Skoupily snad ruské státní subjekty většinu západoevropských televizních stanic, většinu novinových titulů, rádií, zpravodajských serverů? Máme poštovní schránky plné ruských letáků místo slevových katalogů Lidlu? Ne, v tom to také není.

Tak je to snad v jejím obsahu? Má snad ruská propaganda nějaký zajímavý „exportní kousek“? Třeba ekonomické úspěchy, vysokou životní úroveň, vysokou míru občanských svobod? To fakt ne.

Nebo snad exportuje nějakou přitažlivou ideologii? Ne, Rusko dnes nemá žádnou nadnárodní ideologii vhodnou k vývozu (jakou byl dříve komunismus, a jakými je dnes islamismus, ale i neomarxismus). Putin dnes není světový revolucionář, ale spíš klasický imperialista minulého století. Formálně různé srpy a kladiva, hvězdy a busty Lenina má, ale více než Leninovi je dnes paradoxně podobný císaři Vilémovi druhému, který carovi Lenina v zapečetěném vagónu poslal, aby mu doma škodil a chystal revoluci.

Tak co tedy vlastně ta ruská propaganda dělá? Jednoduchou věc, poskytla kanál nespokojencům všeho druhu. Od normalizačních komunistů přes nejrůznější exoty až po lidi, kteří jen volají, že král je nahý!

Tady je ten principiální problém, král je nahý. Ale ono není snadné se odvážit toto zvolat. I v Andersenově pohádce to řeklo jako první malé děcko. Ostatní viděli, ale raději mlčeli. Dnes tuto větu říkají nahlas často i lidé nějak nepřijatelní, ale to neznamená, že král má hezké nové šaty.

Řekněme si to narovinu. Eurolídři jsou nazí, a Putin je pro ně jen bílý pes, který má odvést pozornost od jejich nahoty.

Autor: Jaroslav Míth | úterý 27.6.2017 9:00 | karma článku: 28.04 | přečteno: 698x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.58 | Přečteno: 291 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 20.36 | Přečteno: 760 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 414 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 129 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1223

Jsem táta dvou dětí školou povinných, vystudovaný ekonom, radní pro školství v Praze 4 za ODS. Zajímám se o veřejné dění a historii, rád sportuji a zahradničím. 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...